Steppearend

Steppe Eagle
(Aquila nipalensis)

Voorkomen: Tussen Zuid-Rusland, Noordwest-China en Mongolië
Gewicht: 2 – 4kg
Spanwijdte: 165 – 200 cm.
Voedsel: kleine zoogdieren, steelt ook prooi van andere roofdieren.

De Steppearend jaagt voornamelijk vanaf een zitplaats, maar ook al cirkelend in de lucht en zelfs lopend. Het nest wordt op een verhoging op de grond of op een uitstekende rots, helling of struik gebouwd. De westelijke grens van hun verspreidingsgebied is ongeveer 1000 km oostwaarts opgeschoven door het in cultuur brengen van steppe-gebieden. In de winter trekt deze arend naar West-Azië, India of Afrika. Hij lijkt op de Aquila rapax. Echter begint de snavel van de Steppearend op dezelfde lijn als het oog en die van de Rapax pas halverwege.

Terug