Steenarend

Golden Eagle
(Aquila Chrysaetos))

Voorkomen : West-Europa, Noord- Afrika, Eurazië, Japan & Alaska tot Mexico.
Gewicht : 2870 – 4550 gr.
Spanwijdte : 190 – 230 cm.
Voedsel: Middelgrote zoog- dieren en vogels .

De Steenarend jaagt vanaf een zitplaats of laag boven de grond vliegend. Hij heeft hiervoor open of halfopen terrein nodig. Zijn veilige broedplaats bevindt zich meestal op een steile rotswand of oude boom. Gepaarde Steenarenden zijn zeer territoriaal; gevechten met indringers kunnen een dodelijke afloop hebben. De meeste Steenarenden blijven ook in de winter in hun broedgebied. In de Alpen, Noord- en West-Europa is de Steenarend- populatie niet meer bedreigd dankzij nieuwe beschermende maatregelen.

Terug